Nieuws

Veranderingen bij inkopen pensioen

Per 1 januari 2017 zijn de mogelijkheden veranderd om met uw opgebouwde pensioenkapitaal pensioen in te kopen bij ons pensioenfonds. Dit heeft het bestuur van ons fonds besloten na instemming van de sociale partners en het verantwoordingsorgaan. Alle deelnemers hebben eind vorige week een mailing ontvangen met meer informatie over deze verandering.  

Wat is er veranderd?

Het bestuur heeft per 1 januari 2017 de volgende veranderingen doorgevoerd bij het omzetten van opgebouwd kapitaal in pensioen:

  • De mogelijkheid om een vast pensioen in te kopen bij ons pensioenfonds, is afgeschaft.
  • U kunt nu een variabel pensioen inkopen bij ons fonds. Hierbij wordt het deel van uw kapitaal dat overblijft nadat de uitkering voor het komende jaar apart is gezet, doorbelegd. Uw uitkering wordt dan elk jaar aangepast aan de behaalde beleggingsrendementen.
  • Het zogenaamde 'shoprecht' blijft bestaan. Dit is de mogelijkheid om met uw kapitaal een vast pensioen in te kopen buiten ons pensioenfonds.

Waarom dit besluit?

De redenen voor de bovenstaande veranderingen zijn als volgt: 

  1. Op 1 september 2016 is De Wet Verbeterde Premieregeling ingegaan. Deze wet eist dat het fonds een selectie maakt uit de beschikbare mogelijkheden. 
  2. De inkoop van een vast pensioen is de laatste jaren steeds duurder geworden. Wie 2 jaar geleden inkocht, kreeg ruim 10% meer pensioen dan vandaag. In 2017 zou zo’n inkoop nog duurder zijn. De oorzaak hiervanis de sterk gedaalde langetermijnrente. 
  3. De financiële positie van ons fonds is niet goed. Onze dekkingsgraad is te laag. Dit hebben we opgevangen met een herstelplan, zodat we op termijn uit het dal kunnen klimmen. Het economische klimaat moet daarbij echter meezitten.

De kans is zeer klein dat we de komende 10 jaar de pensioenen kunnen verhogen. Terwijl de kans op verlagen reëel is. Daarom is het voor ons niet acceptabel om de inkoop van een vast pensioen bij ons fonds te blijven aanbieden.

Pensioendatum tussen 1 september 2016 en 1 juli 2017?

Valt uw pensioendatum tussen 1 september 2016 en 1 juli 2017? Dan hebt u een bijzondere keuze. Klik hier om de opties te bekijken.

Uitleg variabel pensioen

We hebben een document opgesteld waarin meer informatie staat over het variabele pensioen. Klik hier om dit document te openen.

In maart 2017 is de aangepaste pensioenplanner beschikbaar via deze website. Met behulp van de planner kunt u op basis van uw persoonlijke situatie berekeningen maken met het variabele pensioen.

Meer informatie

Hebt u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met onze helpdesk.

Hebt u behoefte aan een informatieavond waarin de bovenstaande veranderingen aan bod komen? Laat dit dan per e-mail weten aan het bestuur via bestuur-pensioenfonds.bnl@capgemini.com. Bij voldoende interesse organiseert het bestuur een informatieavond in februari.