Verandert uw situatie?

Verhuizen of emigreren

Verhuizen is vaak een hele klus. Niet alleen de verhuizing zelf, maar ook uw administratie vraagt aandacht. Aan wie geeft u uw nieuwe adres door?

1. U verhuist binnen Nederland

De gemeente geeft uw nieuwe adres door aan ons. U hoeft dus geen adreswijziging te sturen.

Wat moet u doen?

Meld uw verhuizing bij de gemeente waar u gaat wonen.

Ontvangt u post van ons toch nog op uw oude adres? Dan komt dat doordat sommige gemeenten adreswijzigingen langzamer verwerken. Ook dan heeft het geen zin om uw nieuwe adres door te geven. Wij mogen geen adreswijzigingen doorvoeren. Zolang de gemeente uw oude adres voert, kunnen wij niet anders dan dat ook gebruiken.

Correspondentieadres

Wilt u uw post op een correspondentieadres ontvangen? Dat kan. Ga naar Mijn Pensioencijfers en geef uw correspondentieadres door.

2. U verhuist naar, in of vanuit het buitenland

Wat moet u doen?

Wij krijgen uw nieuwe adres niet automatisch door. U moet dit zelf doorgeven. Ook als u opnieuw verhuist. Ga naar Mijn Pensioencijfers en geef uw nieuwe adres door.

3. U gaat emigreren

Dan kan dat gevolgen hebben voor uw opgebouwde pensioen(kapitaal). 
De Nederlandse wet en de Belastingdienst beschouwen uw opgebouwde pensioen(kapitaal) als uitgesteld loon. Wanneer u naar het buitenland verhuist, eist de Belastingdienst het deel van uw opgebouwde pensioen(kapitaal) op dat toekomt aan de Nederlandse Staat. Is er een belastingverdrag tussen uw land van bestemming en Nederland? Dan is doorgaans afgesproken in welk land u belastingplichtig bent na uw verhuizing. Is er geen verdrag? Dan is dubbele belastingheffing zeker niet uitgesloten.

Wat moet u doen?

Raadpleeg een gespecialiseerde belastingdeskundige om uw positie en keuze te bepalen. Doe dit vóór uw verhuizing, want achteraf kunt u meestal niets meer wijzigen.