-
Kan ik de online deelnemersbijeenkomst 2021 terugkijken?
Ja, dat kan. Bekijk de video van onze deelnemersbijeenkomst 2021 door hier te klikken.
-
Hoeveel lager valt een vast pensioen uit in vergelijking met een variabel pensioen als je kijkt naar de rendementen van afgelopen jaar? Ik begreep dat bij een vast pensioen uitgegaan wordt van een rendement van 1,5%, terwijl het werkelijke rendement op (ik geloof) 10% lag.
Bij inkoop en opbouw van vast pensioen is uitgegaan van hogere rentepercentages. Dat is ook de reden dat er onderdekking is, omdat de lange rente sedert 2014 uitzonderlijk gedaald is en dus meer geld moet gereserveerd worden voor de pensioenen in 2050 en later. Het goede rendement in 2020 repareert een flink stuk van de onderdekking. Bij het vergelijken van rentes en rendementen is de tijdsfactor essentieel. Er wordt met de renteverwachting over de gehele pensioenperiode gerekend. Voor variabel pensioen is dat dus 1,5% of zo en dus is het pensioen heel duur. Elk rendement daarboven is dan een verhoging. Voor vast pensioen moet de dekkingsgraad boven de 110% liggen (in de toekomst wellicht 105%), voordat verhogingen (indexering) worden gedaan. Maar het vaste pensioen is ook goedkoper ingekocht.
-
Begrijp ik het goed en is de hoogte van je pensioen bij een variabel pensioen helemaal afhankelijk van het rendement dat gemaakt wordt?
De hoogte van het variabel pensioen begint met het ingebrachte kapitaal. Dan wordt er een inschatting gemaakt van het pensioen op grond van levensverwachting en de te verwachten rendement op dat (afnemende) kapitaal. Daarmee wordt het jaarlijkse pensioenbedrag berekend. Meer of minder rendement of wijziging in levensverwachting, geven vervolgens verhoging of verlaging van de pensioenuitkering.
-
Stel ik besluit bij mijn pensionering voor een variabel pensioen te kiezen, is het dan mogelijk om later alsnog te wisselen naar een vast pensioen? Of zit ik voor altijd vast aan mijn eerste keus?
De keuze op het moment van pensioneren is eenmalig en definitief. Dat geldt ook voor de andere keuzemogelijkheden.
-
Kan ik als niet actieve deelnemer nog op een of andere manier zelf bijstorten? Ik denk hierbij specifiek aan de Levenslooptegoeden die vrij moeten komen eind van 2021. Die wil ik evt. storten in het Capgemini Pensioenfonds. Ik ga er verder van uit dat ik dan ook de volledige brutowaarde van de levensloop kan storten maar dat is van secundair belang. Of het überhaupt mogelijk is om bij te storten als niet actieve (uit dienst) deelnemer en of dat wel raadzaam is.
Nee, niet actieve deelnemers kunnen niet vrijwillig bijstorten.
-
Heeft het pensioenakkoord ook gevolgen voor mensen die al met pensioen zijn gegaan?
Ja, het pensioenakkoord heeft ook gevolgen voor mensen die al met pensioen zijn. Het is de bedoeling dat zij hun vastgestelde pensioen kunnen invaren naar variabel pensioen.
-
Ik kan mij niet herinneren dat ik 15-10-5 jaar voor mijn pensionering de vraag heb gekregen of ik mijn beleggingsprofiel wil veranderen. Is voor mij nu te laat. Ik ben bijna 65. (Mogelijk dat er 1 keer een bericht is geweest, maar zeker niet 3 keer, en ik ben al ruim 33 jaar in dienst) Het is feitelijk geen vraag, maar wel een aandachtspunt ten behoeve van de deelnemers die nog een langere opbouwfase hebben.
In de wetgeving staat dat de vraag of een deelnemer een voorkeur heeft voor vast of variabel pensioen gesteld moet worden als dat relevant is voor hem/haar. Het is relevant wanneer de lifecycles uiteen gaan lopen. Verder moet iedere vijf jaar daarna aan de betreffende deelnemer gevraagd worden of zijn/haar voorkeur nog nog steeds dezelfde is. De life cycles die wij gebruiken gaan uiteenlopen 15 jaar voor de beoogde pensioendatum. Vandaar dat wij het voor het gemak hebben over 15-10-5 jaar. Deze verplichting is ingegaan in 2018. We hebben toen in het najaar iedereen die 15 jaar of minder voor zijn pensioen stond een e-mail of een brief gestuurd. En daarna periodiek voor de groep deelnemers die daarna binnen de horizon van 15 jaar gekomen is. Dus je hebt gelijk als je zegt dat je pas eenmaal geïnformeerd bent. De genoemde termijn van 5 jaar is pas voorbij in 2023. We gaan het overigens zo inrichten dat ieder jaar de groep die op dat jaar een van de genoemde grenzen passeert een informatiebrief (of email) krijgt.
-
Is het mogelijk om de webinar later terug te zien?
De sessie is opgenomen en wordt binnenkort op de website gedeeld.
-
Is er een mogelijkheid als ex-werknemer, om alsnog bij te dragen aan je pensioen als je als ZZP-er werkt?
Nee, alleen medewerkers van Capgemini kunnen pensioen sparen bij het fonds.
-
Waar zie ik in het UPO welke regeling ik als ex-deelnemer heb?
Op pagina 1 van het UPO kunt u achter 'soort pensioenregeling' zien welke regeling(en) u heeft. Dit kan zijn Uitkeringsovereenkomst (pensioenopbouw tot 2016), of Premiereling (pensioenopbouw vanaf 2016). Indien u allebei heeft dan staat dat op pagina 1 en pagina 4 van het UPO.
-
Kan er met de huidige dekkingsgraad overdracht plaatsvinden naar een ander pensioenfonds?
Op dit moment is onze beleidsdekkingsgraad onder de 100%, waardoor, er helaas nog geen waardeoverdracht mogelijk is.
-
Kun je een afspraak maken voor een persoonlijk advies?
U kunt een afspraak maken om in gesprek te gaan met 1 van de bestuursleden van het fonds, hierbij wordt echter geen advies gegeven. Een advies kan alleen worden gegeven door een financieel adviseur. Een afspraak maakt u door een e-mail te sturen naar bestuursondersteuning@pfcapgemini.nl.
-
Kan een gepensioneerde ook veranderen in def. en off.?
De lifecycles zijn bedoeld om gedurende de opbouwfase van je pensioen aan te sluiten bij je leeftijd: naarmate je dichter bij je pensioendatum komt, wordt het risico afgebouwd. Op je pensioendatum wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een pensioenafspraak, daarna beweeg je mee met de opbrengsten van het gezamenlijke kapitaal. Dan heb je dus geen lifecycle meer nodig.
-
Stel ik heb in de premieregeling 100.000 euro opgebouwd en elk jaar krijg ik 5.000 euro pensioen uitgekeerd. Na 1 jaar kom ik te overlijden. Dan blijft er 95.000 euro over. Wat gebeurt er met die 95.000 euro in het geval ik wel of geen partner heb?
Indien u voor pensionering gekozen heeft voor uitruil richting een partnerpensioen, dan ontvangt uw partner een partnerpensioen na uw overlijden. Indien u niet heeft gekozen voor uitruil richting partnerpensioen, of geen partner heeft, dan vervalt het kapitaal aan het fonds.
-
Hoe wordt de vertaling gemaakt vanuit het opgebouwde kapitaal naar de bedragen die op mijnpensioenoverzicht staan? En hoe kan je bepalen of je voldoende pensioen opbouwt dus hoeveel pensioen je per jaar krijgt obv een kapitaal?
Op mijnpensioenoverzicht.nl worden alle pensioenregelingen die voor jou bekend zijn, omgerekend naar het pensioen dat je naar verwachting hiermee opbouwt. Bij een uitkeringsregeling is dat de pensioentoezegging die ook op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat, bij een premieregeling wordt dit omgerekend volgens wettelijk vastgestelde rekenregels die door alle pensioenuitvoerders gehanteerd worden.
-
Door wie worden de belangen van de niet-actieven en gepensioneerden behartigd, daar de OR feitelijk de actieven vertegenwoordigt?
Het pensioenfondsbestuur maakt een afweging van alle belangen die een rol spelen, dus ook van de gepensioneerden en de niet-actieven (oud-deelnemers). Als de OR en de werkgever een verzoek tot invaren doen, dat naar het oordeel van het bestuur niet evenwichtig is, dan kan het bestuur dat verzoek niet honoreren. Om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich voordoet, hebben wij als bestuur regelmatig overleg met de OR en met Capgemini als werkgever.
-
Kan het invaren mogelijk worden naar de pensioenregeling van de nieuwe werkgever?
'Invaren' naar de pensioenregeling van een nieuwe werkgever kan je zien als een waardeoverdracht. De opgebouwde aanspraken worden dan overgeheveld naar het pensioenfonds van de nieuwe werkgever. Dit heeft niets met invaren te maken. De term invaren wordt enkel gebruikt om aanspraken uit een oude regeling naar kapitaal in de nieuwe regeling om te zetten (bij hetzelfde pensioenfonds).
-
Waar kan je je lifecycle keuzes (beleggingsprofiel) kiezen?
Via het portaal op: https://wn-mijnpensioen.nnip.com/inloggen.htm. U logt hier in met de inloggegevens die u vanuit NNIP heeft gekregen. Onder het tabje 'Beleggingen' klikt u op 'Beleggingswijze aanpassen'. De stappen wijzen zich vanzelf. Tijdens één van deze stappen dient u een vragenlijst in te vullen om uw risicohouding te bepalen, deze bepaalt de geadviseerde lifecycle.
-
Is het niet ook zo, dat je leeftijd bepalend is voor welke lifecycle je kan kiezen? Hoe ik de risico analyse ook invul, ik krijg nooit de offensieve versie te pakken.
In principe is de leeftijd niet bepalend. Ook een oudere deelnemer kan elke lifecycle als passend krijgen. In alle lifecycles neemt het risico bij ouder worden af. De lifecycle dient bij de risicohouding van de deelnemer te passen, de risicohouding wordt in de vragenlijst bepaald. Collega-bestuurders hebben dit zelf getest, het is mogelijk om de offensieve lifecycle geadviseerd te krijgen.
-
Tegen welke benchmark vergelijken jullie dit rendement van ons pensioenfonds?
Wij hanteren voor iedere beleggingscategorie een algemeen gebruikelijke benchmark. Voor aandelen bijvoorbeeld hanteren we de MSCI World Euro Hedged NR. Op totaalniveau combineren we alle benchmarks naar rato van het belegd vermogen tot een totaal benchmark.
-
Keuze Livecycle is dat een eenmalige keuze of kan die worden aangepast ook na pensioneren?
De keuze voor een lifecycle (defensief, neutraal of offensief) kan op ieder moment opnieuw gemaakt zolang je pensioen opbouwt. Op je pensioendatum wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een pensioenafspraak, daarna beweeg je mee met de opbrengsten van het gezamenlijke kapitaal. Dan heb je dus geen lifecycle meer nodig.
-
Bij de start van mijn pensioen is er een definitief kapitaal voor mij aanwezig waarmee het variabel pensioen voor het 1e jaar is vastgesteld. Dit kapitaal is mij ook medegedeeld per brief. Ik wil graag zien wat nu het beleggingskapitaal is, het liefst 2x per jaar, maar zeker 1x per jaar. Momenteel staat dit niet op het UPO vermeld en ook op de site staat dit niet vermeld.
Na pensionering heb je een recht op een variabel pensioen. Je hebt dan je kapitaal ingebracht in een kring van gelijke gepensioneerden met een kapitaal en onderlinge solidariteit. Je kunt dan feitelijk niet meer spreken van je eigen kapitaal. Dat is de reden dat wij het niet per deelnemer publiceren.
-
Ik zou graag mijn kleine pensioenen van voorgaande werkgevers samenvoegen. Een aantal jaren geleden zou dit al gebeuren, maar tot heden zie ik geen stappen. Loopt de wet- en regelgeving vertraging op of zijn er andere redenen?
Kleine pensioenen onder de afkoopgrens worden op dit moment overgedragen. Mocht dit bij u niet het geval zijn, neem dan contact op met uw nieuwe pensioenfonds.
-
Kan het kloppen dat de UPO over 2019 in 2020 (nog) niet is verstuurd? Voor zover ik heb kunnen achterhalen heb ik mijn laatste UPO gekregen in mei 2019.
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is in augustus met u gedeeld.
-
Wat is de relatie tussen de individuele beleggingsregeling bij NNIP en het Capgemini Pensioenfonds (en de regeling voor 2016) en waarom staat iedereen op default lifecycle?
Als Capgemini Pensioenfonds voeren wij twee pensioenregelingen uit. Voor de uitkeringsregeling (de basisregeling tot 2016) beheren wij het vermogen als gezamenlijk kapitaal, van waaruit alle deelnemers een pensioenaanspraak toegezegd krijgen. Voor de premieregeling wordt de premie ingelegd in je persoonlijke 'potje', waarvoor wij lifecycles samengesteld hebben.
Alle lifecycles zijn zo opgebouwd dat je tot 15 jaar voor pensioendatum meer risico draagt. Vanaf dat moment wordt het risico afgebouwd. Bij de neutrale lifecylce volgen we daarbij een vergelijkbare manier als bij het kapitaal voor de uitkeringsregeling; om die reden hebben we die als default gedefinieerd. Bij de defensieve lifecycle wordt het risico sneller afgebouwd en bij de offensieve lifecycle wordt het risico minder snel afgebouwd.
-
Hoe kan ik een goed persoonlijk advies krijgen over mijn financiële situatie na mijn pensioendatum?
Het is heel verstandig om regelmatig in beeld te brengen wat je financiële situatie is na je pensioendatum. Als pensioenfonds mogen wij geen persoonlijke adviezen geven, we proberen wel alle informatie te verstrekken die je nodig hebt om je beeld te vormen.
-
Als je je risicoprofiel wilt wijzigen, dan moet je daarvoor de zorgplicht module doorlopen. Dat moet ook als je naar een risicoprofiel wilt met een lager risico. Zou het niet beter zijn om de keuze voor een risicoprofiel met lager risico altijd toe te staan, desnoods met melding dat terugkeer naar het huidige risicoprofiel dan vereist dat je de zorgplicht module moet doorlopen?
Wij willen bewerkstelligen dat een deelnemer de lifecycle krijgt die past bij haar/zijn risicoprofiel. Dat is de reden dat we je vragen om de zorgplicht module te doorlopen als je iets in je risicoprofiel wil wijzigen.
Daarnaast is er een wettelijke plicht om het risicoprofiel dat wij hebben van een deelnemer periodiek te toetsen en als zich een belangrijke gebeurtenis voordoet. Wij hebben dit in de praktijk zo geïmplementeerd dat als iemand iets wil veranderen aan zijn risicoprofiel dat een belangrijke gebeurtenis is waarbij het risicoprofiel getoetst moet worden. -
Ik wil graag mijn opgebouwd CAP pensioen overhevelen naar het pensioenfonds van mijn huidige werkgever. Ik heb dat verzoek al vele jaren geleden gedaan maar helaas telkens zonder succes. Wanneer kan een dergelijk verzoek wel gehonoreerd worden?
Ik begrijp dat het verzoek tot waardeoverdracht al is ingediend. Dit zal worden opgepakt zodra de beleidsdekkingsgraad (het 12-maands gemiddelde van de dekkingsgraad) boven de 100% is. Aangezien de laatste jaren de beleidsdekkingsgraad (ver) onder de 100% is, is waardeoverdracht nu (nog) niet mogelijk. U hoeft niets te doen, het verzoek wordt opgepakt zodra de beleidsdekkingsgraad weer boven de 100% is.
-
Welk effect heeft het nieuwe pensioenstelsel op reeds gepensioneerden?
In het nieuwe pensioenstelsel zijn er keuzemogelijkheden.
- ofwel de uitkeringsregeling wordt ongewijzigd voortgezet
- ofwel de regeling wordt “ingevaren”. Dit is te zien als een omzetting naar een kapitaalregeling, net als variabel pensioen.
In dit geval worden directer dan nu kortingen en verhogingen doorgevoerd op grond van rendement en verandering van levensverwachting. Nadeel is het verminderen van zekerheid en voordeel is dat geen buffers hoeven te worden opgebouwd of aangehouden.De keuze zal door sociale partners, pensioenbestuur en verantwoordingsorgaan worden gedaan. De laatste twee vertegenwoordigen in sterkere mate de belangen van ex-werknemers en gepensioneerden.
Indien voor invaren wordt besloten zullen zware berekeningen moeten plaatsvinden die garanderen dat de verdeling van rechten eerlijk geschiedt. -
Wat was de doelstelling van de enquête? Toch niet voor het bepalen van de risicohouding? If so, dan begrijp ik de conclusie niet.
We zijn blij met de grote respons op de enquete. Een van de doelstellingen was inderdaad om een beeld te krijgen van de risicohouding. Om de 4 jaar vragen wij daarnaar. Omdat iedereen zijn of haar eigen afweging maakt, is het niet mogelijk om een eenduidig beeld uit af te leiden uit de antwoorden. Wij zullen de resultaten goed analyseren, zodat we keuzes kunnen bieden die zo goed mogelijk aansluiten bij ieders situatie.
-
Wie vertegenwoordigt de gepensioneerden bij het maken van de keuzes (pensioenakkoord)?
Zowel binnen het bestuur als binnen het Verantwoordingsorgaan is één van de leden door de gepensioneerden gekozen. Het bestuur is gehouden om alle belangen op een evenwichtige manier af te wegen; dus ook de niet-gepensioneerde bestuursleden zijn verantwoordelijk voor het goed behartigen van de belangen van de gepensioneerden.
-
Hoe passen deze cijfers bij wat Rene zei? Het lijkt er nu op dat de gepensioneerden wel rendement krijgen.
Het is niet helemaal duidelijk welke cijfers je precies bedoelt. Ik neem aan dat je doelt op variabele pensioenen. Hier wordt uit het rendement een pensioenverhoging gegeven. De reden is dat de variabele pensioenen los zijn gekoppeld van de vastgestelde pensioenen. De vastgestelde pensioenen en de vastgestelde pensioenaanspraken maken deel uit van één kapitaal, alle variabele pensioenen maken deel uit van een tweede kapitaal. Uit kostenoverwegingen beheren wij die twee kapitalen gezamenlijk. Op dat gezamenlijke kapitaal is een rendement behaald van 14% in 2020. Bij de deelnemers van de vastgestelde pensioenen en pensioenaanspraken was sprake van een tekort en van in 2020 duurder geworden pensioen(aansprak)en. Dat is met het gemaakte rendement aangevuld. We hebben nog steeds een tekort. De wetgever heeft bepaald dat je pas extra rendementen mag uitkeren als meer dan 10% zit boven wat je nodig hebt (een dekkingsgraad van 110%). De gepensioneerden met variabel pensioen hebben op het moment van pensioeninkoop de volledige toenmalige kostprijs van het pensioen betaald, ofwel een dekkingsgraad van 100%. Omdat er geen garanties zijn, hoeft er voor hen geen buffer aangehouden te worden. We zorgen er ieder jaar voor dat hun dekkingsgraad 100% blijft. En wat er meer is (extra behaald rendement) wordt uitbetaald als pensioenverhoging of als we dan tekort komen gaat er wat van het pensioen af waardoor de dekkingsgraad weer 100% wordt.