Verandert uw situatie?

Samenwonen

Als u gaat samenwonen, deelt u meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel. Maar voor uw pensioen is er niets automatisch geregeld.

Wat kunt u doen?

Wilt u dat uw partner in aanmerking kan komen voor  partnerpensioen na uw overlijden? Dan moet u uw partner aanmelden. Dat doet u met het formulier dat u vindt in Mijn Pensioencijfers.

Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden:

  • u bent nog niet met pensioen
  • u en uw partner zijn ongehuwd en geen geregistreerde partners
  • u en uw partner wonen meer dan 6 maanden op hetzelfde adres en zijn beiden op dit adres ingeschreven
  • u en uw partner zijn geen familie van elkaar in rechte lijn

U ontvangt bericht als wij uw aanmelding hebben geaccepteerd. Daarna staat uw partner genoemd in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO)Het Uniform Pensioenoverzicht, afgekort UPO, is een persoonlijk pensioenoverzicht dat deelnemers ontvangen van hun pensioenfonds..
Let op: als u uw partner hebt aangemeld en u gaat in de toekomst uit elkaar, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw pensioenkapitaal. Een deel van uw kapitaal wordt dan namelijk gereserveerd voor een bijzonder partnerpensioen.

Het partnerpensioen is een verzekering voor het geval u komt te overlijden. Uw partner heeft recht op partnerpensioen indien u tijdens uw dienstverband overlijdt. Gaat u uit dienst of met pensioen en hebt u een partner? Dan kunt u ervoor kiezen om een deel van uw ouderdomspensioen inruilen voor een partnerpensioen.

Hoeveel krijgt uw partner?

In het pensioenoverzicht staat hoeveel partnerpensioen er voor uw partner is. U kunt uw persoonlijke pensioenoverzicht online bekijken in Mijn Pensioencijfers.

Wat kunt u verder regelen?

U kunt ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt. Hiervoor kunt u:

  • zelf een verzekering afsluiten, en/of
  • bijsparen in de vrijwillige regeling van ons fonds. Na uw overlijden wordt dit pensioenkapitaal omgezet in partnerpensioen.