De financiële positie van Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland is te zien aan de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is een momentopname en wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het fonds €1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.
Elke dag anders
De dekkingsgraad verschilt van dag tot dag. De financiële positie verandert namelijk continu. Zo stijgt en daalt de waarde van aandelen en andere beleggingen, stijgt of daalt de rente, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.
Overzicht dekkingsgraden
In de onderstaande grafiek ziet u hoe de dekkingsgraden van het fonds zich de afgelopen kwartalen hebben ontwikkeld.
2 dekkingsgraden
In de grafiek zijn 2 dekkingsgraden opgenomen:
- De actuele dekkingsgraad: dit is de dekkingsgraad aan het einde van elke maand.
- De beleidsdekkingsgraad: dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.
Sinds 1 januari 2015 moeten alle pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.
Dekkingsgraden april 2018
- De actuele dekkingsgraad van eind april 2018 is 98,9%. Dit betekent dat deze dekkingsgraad met 0,4% is gestegen ten opzichte van eind maart.
- De beleidsdekkingsgraad van eind april 2018 is 99,1%. Dit betekent dat deze dekkingsgraad met 0,1% is gestegen ten opzichte van eind maart.
Vereiste dekkingsgraad
DNB kijkt of een pensioenfonds een tekort heeft. Dat doet ze onder meer aan de hand van de vereiste dekkingsgraad, die per fonds wordt bepaald. Dit gebeurt aan de hand van onder meer de soorten beleggingen en de samenstelling van de beleggingen van het fonds. De vereiste dekkingsgraad van ons fonds staat gelijk aan een dekkingsgraad van 112,5%. Komt de dekkingsgraad onder dat percentage, dan is er een tekort aan reserves. DNB wil dat een pensioenfonds dan een herstelplan opstelt. In dit plan staat welke maatregelen het fonds neemt om de financiële positie binnen 10 jaar weer aan de gestelde eisen te laten voldoen.
Minimaal vereiste dekkingsgraad
De minimaal vereiste dekkingsgraad is de absolute ondergrens. Als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds langer dan 5 jaar onder dit minimum ligt, moet het fonds de (opgebouwde) pensioenen verlagen (ook wel korten genoemd). De minimaal vereiste dekkingsgraad van ons pensioenfonds is 103,6%. Aangezien onze dekkingsgraad sinds 2014 onder dit minimum ligt, is het gevaar van het verlagen van de pensioenen nog steeds reëel. Het fonds kan de ambitie om de pensioenrechten te verhogen dan ook zeker niet waarmaken de komende jaren.