Waar staan we intussen?
De sociale partners (werkgever en Ondernemingsraad van Capgemini) hebben begin dit jaar op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de contouren van de nieuwe regeling voor werknemers van Capgemini die deelnemen aan het fonds (niet voormalig Altran).
Daarin staan een aantal punten en aan de hand daarvan wordt de regeling verder ingevuld. Onder andere:
- Er is gekozen voor een zogenaamde Flexibele Premie Regeling. Een regeling waarmee deelnemers vanaf 2016 al bekend zijn, omdat onze regeling nu al de voornaamste kenmerken daarvan in zich heeft. Bijvoorbeeld voor iedere individuele deelnemer een zichtbare premieopbouw.
- Voor de nieuwe deelnemers zal, vanaf het beoogde moment van ingang, een gelijk percentage van het pensioengevend salaris worden ingelegd. Ongeacht de leeftijd van de deelnemer. Zoals ook in de nieuwe wet voorzien.
- In de huidige regeling wordt een met de leeftijd stijgend percentage van het pensioengevend salaris ingelegd. Dit zal, conform de afspraak tussen de Werkgever en OR, worden doorgezet voor alle huidige werknemers. Met een beroep op de zo genaamde Eerbiedigende Werking.
- Een geplande overgangsdatum van 01-01-2026.
Tevens onderzoeken de sociale partners om de toekomstige regeling buiten het huidige fonds onder te brengen.
Voor eventuele vragen hierover kunt u als u nog werkzaam bent bij Capgemini terecht bij de werkgever. Deze is immers (samen met de OR) verantwoordelijk voor de keuze van de regeling (incl. de verdere details) plus de communicatie hierover naar de werknemers van Capgemini. Het fonds communiceert daarnaast ook met de oud-deelnemers en pensioengerechtigden.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Voor het fonds is nu het moment om ons te beraden op de toekomst van de bestaande regeling(en) en het fonds zelf. Het fonds wordt immers, als de premieopbouw elders kan worden voortgezet vanaf 2026, een gesloten fonds. Een gesloten fonds is een fonds waar geen premie meer binnenkomt, maar het aanwezige kapitaal wordt beheerd om pensioenuitkeringen te kunnen doen. Aangezien de kosten van het fonds voor een belangrijk deel worden gedekt uit binnengekomen premies, dient een gesloten fonds de kosten te dekken uit het aanwezige kapitaal.
Eerbiedigende Werking
De keuze voor de Eerbiedigende Werking wordt mogelijk een belemmering voor het invaren van de huidige regelingen, zoals in de nieuwe wet bedoeld is. Hoe daar mee om te gaan zijn we nu aan het onderzoeken in overleg met onze toezichthouder(s) en adviseurs. Als er niet ingevaren kan worden, wordt er een andere oplossing gezocht die evenwichtig recht doet aan de belangen van de deelnemers van het fonds. Evenwichtigheid is overigens voor alle beslissingen van het fonds een belangrijk criterium en hier wordt nauwlettend op toegezien door interne en externe toezichtsorganen. Het is onze bedoeling (en die van de wetgever) om de huidige regelingen zo veel mogelijk om te zetten naar het nieuwe stelsel, ervan uitgaande dat dit efficiënter is. Er is dan ook geen noodzaak om een gesloten fonds te handhaven waarbij de kosten uit het kapitaal worden gedekt.
Toekomstscenario
De mogelijke toekomstscenario’s is het fonds nu aan het uitzoeken met de werkgever en de sociale partners. Ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Het fonds heeft namelijk een eigen verantwoordelijkheid voor de tot op de overgangsdatum opgebouwde rechten en kapitalen. Er wordt gekeken naar de belangen van alle deelnemers van het fonds: diegenen die al van hun pensioen genieten, oud-werknemers die nog niet met pensioen zijn en ook de huidige werknemers van Capgemini.
Zodra er vervolgstappen bekend zijn, zullen wij u daarover berichten.