Nieuws

Het ECB-besluit en uw pensioen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten miljarden euro’s te pompen in de Europese economie. Dit heeft invloed op de financiële markten in Europa en indirect ook op de financiële positie van ons fonds en op uw pensioen.

Wat heeft de ECB gedaan?

De ECB gaat voor meer dan € 1000 miljard aan onder meer staatsleningen opkopen. Dat doet de bank vanaf maart 2015, stukje bij beetje, verdeeld over anderhalf jaar. Deze actie heeft onder meer deze effecten:

  1. de rente daalt
    Een lage rente is goed nieuws voor de economie. Investeren wordt dan goedkoper. Maar voor pensioenfondsen is een lage rente slecht nieuws. Pensioenfondsen hebben een vermogen opgebouwd en beheren dat over langere tijd. Hoe lager de rente, des te lager het bedrag dat er straks is om alle pensioenen te kunnen uitkeren. Daarom moeten pensioenfondsen nu al meer geld opzij zetten om straks alle verplichtingen te kunnen nakomen. Dat is slecht voor de financiële positie.
  2. waarde staatsleningen wijzigt
    Als de ECB veel staatsleningen opkoopt, worden ze meer waard en daalt de rente. Als de rente op staatsleningen daalt, gaan beleggers op zoek naar andere beleggingen om geld te verdienen. Dat kan positief zijn voor de economie. Staatsleningen zijn doorgaans een veilige belegging. Daarom zijn ze erg geliefd bij pensioenfondsen. Ook pensioenfondsen moeten nu op zoek naar andere beleggingen om dit lagere rendement te compenseren. Voor pensioenfondsen is overstappen moeilijker dan voor andere beleggers, omdat zij zich moeten houden aan wettelijke voorschriften en veilige buffers moeten opbouwen.
  3. de euro minder waard
    Onze euro wordt door de maatregelen minder waard in vergelijking met andere munten, zoals de Amerikaanse dollar. Dat is voordelig voor de export naar landen buiten Europa, maar het importeren van grondstoffen en spullen naar Europa wordt duurder. Het effect voor pensioenfondsen kan positief en negatief zijn. Pensioenfondsen die veel beleggen in landen die de euro hebben, zien deze beleggingen in eerste instantie waarschijnlijk minder waard worden. Op termijn kan het tegenovergestelde gebeuren als de vraag naar Europese producten groeit. Dat is positief voor de economie en de beleggingen.

Wat betekent dit voor Pensioenfonds Capgemini?

Ons pensioenfonds belegt het pensioengeld. Op lange termijn levert dat het beste resultaat op. We moeten ons daarbij houden aan wettelijke regels. Om de risico’s van beleggen te spreiden, beleggen we in verschillende categorieën. Pensioenfonds Capgemini heeft onder meer staatsleningen en aandelen, binnen en buiten Europa. Het effect van het besluit van de ECB op onze financiële positie, is nu nog niet duidelijk. Het kan twee kanten op gaan:

  • het kan slechter gaan, omdat onze veilige beleggingen minder rente opbrengen. Dan stijgen de verplichtingen van ons fonds harder dan het vermogen 
  • het kan beter gaan, omdat de Europese economie weer groeit en onze aandelen meer gaan opbrengen (voor zover dat niet al in de huidige aandelenkoersen is verwerkt)

Effect later zichtbaar

Onze financiële positie is af te lezen aan de dekkingsgraad. Ons pensioenfonds heeft vanaf januari een nieuwe dekkingsgraad, de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. Deze beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de dekkingsgraden over de afgelopen  twaalf maanden. Daarom zijn alle effecten van een bepaalde maand (positief en negatief) pas over een jaar terug te zien in onze financiële positie. Dat geldt ook voor het indirecte effect van het ECB-besluit.

Meer informatie

Lees meer over onze financiële positie en bekijk de ontwikkeling van de dekkingsgraad in deze grafiek.

Bron: Bestuur