Vragen die over de brief van 2 mei 2025 en rondom de voorlichtingsessies op 19 mei en 3 juni 2025 zijn gesteld hebben wij gebundeld en beantwoord. Bekijk onderstaand de vragen en antwoorden.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op. Er zijn ook diverse vragen beantwoord in de presentatie zelf Bekijk een opname van deze sessie hier.
Wijzigingen Pensioenregeling Capgemini
-
Waarom wordt de pensioenregeling gewijzigd?
Nieuwe pensioenregels in Nederland en stijgende beheerskosten maken de overgang noodzakelijk. De nieuwe uitvoerder biedt schaalvoordelen en een beter pensioen voor de deelnemers.
-
Wat verandert er precies aan mijn pensioenregeling?
Uw pensioenregeling wordt aangepast en vanaf 1 oktober 2025 uitgevoerd door een andere pensioenuitvoerder via een collectieve waardeoverdracht.
Er zijn 3 soorten wijzigingen:- Wijzigingen van het pensioenreglement, die gevolgen kunnen hebben voor (bepaalde) deelnemers. Deze zijn in de bijlage uitgebreider toegelicht.
- Wijzigingen van het pensioenreglement, die geen gevolgen hebben voor de pensioenaanspraken of pensioenrechten bij de overgang van de deelnemers
- Administratieve wijzigingen om de huidige pensioenregeling onveranderd te kunnen blijven uitvoeren en die eveneens geen gevolgen voor de deelnemers hebben.
Deze 3 soorten wijzigingen zijn terug te vinden in de bijlage van de brief.
-
Ik ben het niet eens met de wijzigingen in de pensioenregeling.
Indien u het niet eens bent met de wijzigingen of vragen heeft over de pensioenregeling zoals beschreven in de bijlage, kunt u dit kenbaar maken door uiterlijk 19 juni 2025 een e-mail te sturen met een toelichting naar CWO@pfcapgemini.nl. Reacties die op een andere wijze worden verzonden, kunnen wij niet in behandeling nemen. U ontvangt een bevestiging van ontvangst op uw email.
-
Moet ik zelf actie ondernemen?
In principe hoeft u niets te doen. De wijzigingen worden automatisch doorgevoerd en uw pensioenen worden automatisch overgedragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Hierover zullen wij u informeren.
Algemene vragen over de huidige regeling
-
Waar kan ik terecht voor algemene vragen over mijn pensioen en eventueel advies?
Voor algemene vragen over uw pensioen kunt u contact opnemen met ons servicenummer (bekijk op de website de contactgegevens). Voor persoonlijk advies kunt u een pensioenadviseur benaderen.
-
Waar kan ik de presentatie vinden van de deelnemersbijeenkomst van 26 september?
U kunt de presentatie hier bekijken.
-
Waar kan ik meer informatie vinden over variabel/ vast pensioen? En wat kan ik doen als ik nu al weet dat ik straks variabel pensioen wil kiezen?
U vindt meer informatie in deze brochure.
Of bekijk de veelgestelde vragen op de website van het fonds onder het kopje 'Variabel pensioen'.
-
Is het mogelijk om advies en meer informatie over de mogelijkheden van deeltijd pensioen te krijgen?
Het fonds geeft geen advies. Hiervoor kunt u zelf contact opnemen met een pensioenadviseur.
Artikel 13 lid van ons pensioenreglement geeft hierover het volgende aan: De Deelnemer heeft de mogelijkheid om een gedeelte van het levenslange ouderdomspensioen eerder in te laten gaan. Indien de gedeeltelijke ingangsdatum gelegen
is eerder dan vijf jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd, dient de keuze overeengekomen te worden met de Werkgever en het arbeidzame leven naar rato beëindigd te worden.
Voor het gedeelte van de arbeidstijd dat de Deelnemer in dienst blijft bij de Werkgever, blijft hij Deelnemer in deze regeling. Het deeltijdpensioen bedraagt 20, 40, 60 of 80% van de normale arbeidstijd. -
Hoe zit het met de eigen bijdrage voor pensioen en wat komt bij de deelnemers terecht?
Voor deelnemers is er geen vaste eigen bijdrage van de premie. De werkgever draagt de premie af conform de premiestaffel. Zie pensioenreglement artikel 6. Het is wel mogelijk om op eigen initiatief extra premie in te leggen. Voor ex-BAS geldt een afwijkende regeling.
In het pensioenreglement is duidelijk aangegeven wat/welk premiepercentage aan het pensioenkapitaal van de deelnemer toekomt; toezichthouders monitoren de uitvoering van het pensioenreglement.
-
Wanneer krijg ik meer informatie over mijn pensioenkeuzes?
Zes maanden voor uw pensioenrichtdatum (dat is de datum dat u AOW gerechtigd wordt) ontvangt u informatie over de keuzes die u kunt maken. In het pensioenreglement kunt u alvast extra informatie vinden over de flexibiliseringsmogelijkheden
-
Waar kan ik meer informatie vinden over mijn pensioenopbouw en indexatie?
U ontvangt jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht. In de bijlage hiervan zijn URM berekeningen gemaakt waarbij in verschillende voorgeschreven scenario's wordt getoond hoe uw pensioenresultaat zich zou kunnen ontwikkelen.
Ons huidige regeling (premieregeling) kent geen indexatie maar het pensioenkapitaal beweegt mee met de financiële markten, waarbij dit zo ingericht is dat een optimaal pensioenresultaat wordt beoogd.
U bouwt alleen pensioen op over een deel van uw salaris. De franchise (dat is het deel waar u geen pensioen over opbouwt) kan jaarlijks stijgen, dan bouwt u minder pensioen op als uw salaris gelijk blijft.
Als u uw pensioen wilt verhogen kunt u op eigen initiatief extra premie inleggen. Daarmee kan een hogere pensioenuitkering bereikt worden. Ook zijn er mogelijkheden om buiten het pensioenfonds extra voor pensioen te sparen.
-
Wat kan ik doen als ik bij meerdere fondsen pensioen heb opgebouwd?
Heeft u elders ook pensioen opgebouwd, dan kunt u een verzoek indienen voor waardeoverdracht. Neem hiervoor contact op met onze pensioendesk. Via dit formulier kunt u uw aanvraag opstarten.
Dit is alleen mogelijk bij uw huidige pensioenuitvoerder. Als u al met pensioen bent dan is een individuele waardeoverdracht wettelijk niet meer toegestaan.
Let op, door de overgang naar de nieuwe pensioenregels en de voorgenomen verhuizing van onze regeling kan een waardeoverdracht langer dan normaal gesproken duren.
De regels voor waarde-overdracht zijn wettelijk vastgelegd en kunnen in uw nadeel uitwerken. Het is, vooral bij grotere bedragen, verstandig om onafhankelijk advies in te winnen voordat u tot waarde-overdracht overgaat.
-
Hoe wordt het pensioengeld belegd?
Via https://wn-mijnpensioen.gsam.com kunt u uw beleggingsprofiel bekijken en eventueel aanpassen. Daar ziet u ook hoe er op dit moment belegd wordt.
Vragen over wijziging van de pensioenregeling
-
Wat betekent het voor de pensioenregeling indien in de toekomst de datum van salariswijzigingen niet meer per 1 januari van het kalenderjaar is?
Wij voorzien op dit moment geen wijziging in de pensioenregeling bij de nieuwe pensioenuitvoerder met een andere peildatum voor het pensioengevend salaris.
-
Hoe zit het met een verzekerd partnerpensioen in de nieuwe pensioenregeling? Heeft dit nog consequenties voor gewezen medewerkers?
Voor gewezen deelnemers is het partnerpensioen alleen verzekerd als ze opgebouwd partnerpensioen hebben in de DB regeling (module 1) of als ze bij uitdiensttreding een deel van hun kapitaal (module 2) hebben uitgeruild voor een verzekerd partnerpensioen.
Vragen over de collectieve waardeoverdracht
-
Wanneer worden alle pensioenen - en aanspraken overdragen naar de nieuwe uitvoerder?
Op 1 oktober 2025 worden alle pensioenen en DB aanspraken overgedragen naar de nieuwe uitvoerder.
-
Gaan er gelden verloren bij het overdragen van de pensioenen naar de nieuwe uitvoerder?
Nee, er vloeien geen gelden weg naar buiten, ook niet naar de werkgever. Alle middelen blijven behouden ten behoeve van de regeling en haar deelnemers en ter dekking van de kosten van het fonds.
-
Waarom is er weinig tijd voor deelnemers tot de einddatum van de bezwaarprocedure? En wat zijn de verdere beroepsmogelijkheden?
Hiervoor gelden wettelijke termijnen. Pensioenfonds Capgemini en Capgemini BV hebben als doel om alle deelnemers met vragen persoonlijk te woord te staan om eventuele bezwaren te bespreken en waar mogelijk weg te nemen. Omdat verwacht wordt dat de overgang naar de nieuwe uitvoerder voor de deelnemers voordelig is, is het niet raadzaam om de bezwaarperiode langer te laten duren dan wettelijk bepaald.
-
Hoeveel kosten worden bespaard door de overgang naar de nieuwe pensioenuitvoerder en hoe komt dit ten goede van de deelnemers?
De verwachte kosten voor pensioenbeheer zijn lager bij de nieuwe uitvoerder. Uitvoeringkosten die de werkgever bespaart komen ten goede van de deelnemers die bij Capgemini gaan werken nadat het nieuwe pensioenstelsel is ingevoerd middels de vaststelling van de premie inleg (vlakke premie).
-
Welk risicomanagement is gedaan om te borgen dat de pensioenuitkeringen na overgang goed doorgaan?
Voor en na de overdracht worden er uitvoerige controles gedaan door de nieuwe pensioenuitvoerder. Ook wordt er een uitvoerige controle gedaan door de actuaris.
-
Wanneer wordt het duidelijk wat de kapitaalaanspraak is, indien de deelnemer meent dat er een individueel probleem is?
U ontvangt een overzicht van uw huidige uitvoerder media oktober 2025 met de kapitalen per 30-9-2025. Ook ontvangt u een overzicht van uw kapitalen van de nieuwe uitvoerder eind oktober/begin november. Die overzichten kunt u vergelijken. Bij vragen kunt u dan contact opnemen met de nieuwe pensioenuitvoerder.
-
Hoe zit het met alle verplichten van het fonds?
Tot 1 oktober blijft het fonds verantwoordelijk over de verwerking. Vanaf 1 oktober neemt de nieuwe uitvoerder deze verplichtingen over.
-
Kan er (bijvoorbeeld door de werkgever) een greep uit de kas van het fonds worden gedaan?
Dit is niet mogelijk, het pensioenfonds is ondergebracht in een Stichting die onafhankelijk is van Capgemini Nederland. Alle gelden van de Stichting komen ten goede aan de deelnemers en het functioneren van de Stichting zelf.
-
Hoe is de governance bij de nieuwe pensioenuitvoerder geregeld?
Conform het wettelijk kader; zo is er is een bestuur, toezichthouder en belanghebbendenorgaan. Capgeministen krijgen een rol in de laatstgenoemde.
-
Hoe wordt bij de nieuwe pensioenuitvoerder toegezien op juiste beleggingskeuzes? En wat zijn de beleggingsmogelijkheden per life cycle?
Via het Belanghebbendenorgaan. De mogelijkheden bij de nieuwe uitvoerder zijn vergelijkbaar en zelfs ruimer te noemen dan de huidige beleggingsmogelijkheden/profielen. Daar krijgt u nog informatie over na de overgang.
-
Blijft Capgemini de uitvoeringskosten betalen?
Ja, Capgemini voldoet de factuur van de nieuwe pensioenuitvoerder
-
Welke afspraken zijn er met de nieuwe pensioenuitvoerder gemaakt over bereikbaarheid en reageren op vragen en kwaliteit van de communicatie?
Voor een belangrijk deel is in het pensioenreglement opgenomen welke termijnen de deelnemers kunnen verwachten.
Vragen over WTP
-
Waar kan ik meer informatie vinden over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?
Voor de overgang naar het nieuwe stelsel krijgt u nog informatie zodra dat actueel is. Kijk hiervoor ook op onze website.
-
Gaat er na de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel wat veranderen in mijn pensioenuitkering?
De prognose voor de uitkering onder WTP zijn in de meeste scenario's gunstiger vanwege het aanwenden van de financiële reserves van het Pensioenfonds. Voor de overgang naar het nieuwe stelsel (WTP) krijgt u nog informatie zodra dat actueel is. Kijk hiervoor ook op onze website.
-
Waarom is niet gekozen voor overgang van huidige medewerkers naar een vlakke premie d.m.v. compensatie?
De sociale partners hebben ervoor gekozen om voor de deelnemers die actief zijn vlak voor het moment van invaren, de leeftijdsafhankelijke staffel te hanteren. Voor jongere medewerkers kan dat inderdaad nadelig zijn als zij voortijdig uit dienst gaan. Voor deelnemers die langer bij Capgemini in dienst blijven is dit juist voordeliger. De sociale partners zijn van mening dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. De Ondernemingsraad heeft hierover uitvoerig gecommuniceerd. Kijk hiervoor op de communicatiepagina van de OR.
-
Zijn er veranderingen in de eindleeftijd van het wezenpensioen?
De eindleeftijd van het wezenpensioen verandert van 21 jaar naar 18 jaar. Voor studerenden wordt de eindleeftijd jaarlijks verlengd tot uiterlijk 27 jaar.
Voor 'lopende uitkeringen' blijft de datum van 21 jaar gehandhaafd met verlenging tot uiterlijk 27 jaar zolang de wees nog studeert. -
Wat speelt er op dit moment in de politiek rondom pensioenen?
Er was een discussie in de Tweede Kamer betrekking op de overgang naar de nieuwe pensioenwet (invaren). Er zijn partijen die willen dat individuele deelnemers zeggenschap krijgen over het wel of niet overgaan. Dit zou grote praktische gevolgen gehad hebben, indien deze voorstellen zouden zijn aangenomen.