Verandert uw situatie?

Einde samenwonen

U hebt besloten om uit elkaar te gaan. Een situatie die ook uw pensioen kan beïnvloeden.

Wat is er geregeld?

  • Uw pensioen(kapitaal) hoeft u niet te verdelen. Zo staat dat in de wet. 
  • Uw ex-partner krijgt wel een bijzonder partnerpensioen als u overlijdt. Dit pensioen is afkomstig uit uw pensioenkapitaal. U en uw partner kunnen ook andere afspraken maken.

Wat moet u doen?

Meld uw partner af via Mijn Pensioencijfers.

Bevestiging afmelding

Als u uw partner hebt afgemeld, ontvangen u en uw ex-partner automatisch een bevestiging.

Verklaring afzien van het bijzonder partnerpensioen

Wat kan uw ex-partner doen?

Heeft uw ex-partner recht op partnerpensioen? Dan kan uw ex-partner via een verklaring afzien van het bijzonder partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat jullie andere afspraken maken over de verdeling van jullie bezittingen en/of pensioen. Als uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, ontvangt hij of zij na uw overlijden geen uitkering van ons fonds. 

Als uw ex-partner niet afziet van het bijzonder partnerpensioen, dan heeft een eventuele nieuwe partner recht op het partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner. Het kan zijn dat uw nieuwe partner daardoor minder krijgt dan uw ex-partner.

Wat moet u doen?

Wanneer uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, regelt u dat met het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. U en uw ex-partner moeten beiden het formulier ondertekenen!

Als uw ex-partner geen handtekening zet, gaat ons fonds uit van de datum waarop één van beiden op het gezamenlijke adres is uitgeschreven bij de gemeente. Neem in dat geval contact op met ons fonds.