Pensioen op maat

Eerder met pensioen

Uw ouderdomspensioen standaard in op de eerste dag van de maand waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. U kunt ervoor kiezen om eerder uw pensioen in te laten gaan. Dit kan vanaf uw 55ste.

Gevolgen voor uw pensioen 

Als u eerder met pensioen gaat, dan heeft dat gevolgen voor uw pensioen. Dit heeft 3 redenen:

  1. u ontvangt nog geen AOW van de overheid
  2. u bouwt minder pensioenkapitaal op, omdat u eerder stopt met werken en dus minder jaren premie betaalt
  3. u doet naar verwachting langer met uw pensioen, omdat de uitkering eerder ingaat en uw opbouwde pensioen dus over meer jaren uitgekeerd wordt

U bouwt minder pensioenkapitaal op wanneer u eerder stopt met werken. Dit heeft ook gevolgen voor een eventueel partnerpensioen en/of wezenpensioen.

Gaat u eerder dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan moet u voor de Belastingdienst een intentieverklaring ondertekenen. Hierin geeft u aan dat u niet meer van plan bent om betaald werk te doen. Daarnaast krijgt u te maken met bepaalde fiscale beperkingen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Wat moet u doen?

Spreek met uw werkgever af of en wanneer u eerder met pensioen kunt gaan. Uw werkgever geeft dat aan het pensioenfonds door. Doe dit minimaal 6 maanden voordat u met pensioen wilt gaan.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van uw pensioen. U kunt deze keuze niet meer terugdraaien nadat uw pensioen is ingegaan.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat.

Wat kunt u nog meer kiezen?